Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα

Τιμώντας τον 

Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο

Επιστημονικό Συνέδριο

Κέρκυρα, 8 έως 10 Απριλίου 2022

 

English version

Επικοινωνία:

Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Πέτρινο Κτίριο, Γραφείο 208

Παλαιό Φρούριο, 49100 Κέρκυρα

τηλ.: 26610 87537 και 26610 87730, φαξ: 26610 87573

e-mail: eremus@ionio.gr

Τελευταία Ανανέωση: 14/07/2022 

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ–ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το έτος 2000 με απόφαση της τότε Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η υπόσταση και λειτουργία του επισημοποιήθηκε με το ΠΔ 185/03. Σκοπός του είναι η κάλυψη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών αναγκών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Ιστορία, Αισθητική, Θεωρία, Ανάλυση και προβολή της Ελληνικής Μουσικής σ' όλες τις περιόδους (Αρχαία, Μεσαιωνική και Νέα) και διαστάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα λόγια είδη. Το σκοπό αυτό επιτελεί με βασική έρευνα, αρχειοθέτηση, συγκέντρωση βιβλιογραφίας και ηχογραφήσεων, συνέδρια, εκδόσεις, δισκογραφήσεις, συναυλίες, κλπ.

Στους χώρους του περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, δισκοθήκη, αρχεία και τεχνικό εξοπλισμό, επανδρωμένα με μέλη Δ.Ε.Π., συμβασιούχους Π.Δ. 407, ερευνητές και ειδικευμένο προσωπικό. H Βιβλιοθήκη και οι Συλλογές του Εργαστηρίου είναι ανοικτές στο κοινό και στους ερευνητές.

Το ΕΕΜ έχει ήδη στο ενεργητικό του: α) την υποστήριξη είκοσι τεσσάρων διδακτορικών διατριβών του Τμήματος, β) την ολοκλήρωση ενός ερευνητικού προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ ("Ηράκλειτος"), γ) την έγκριση ενός ερευνητικού προγράμματος κατόπιν αναθέσεως από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (Ιανουάριος 2005), δ) την έκδοση διαφόρων βιβλίων με μουσικολογικά μελετήματα και τη συμμετοχή του σε συλλογικούς τόμους, ε) πολλαπλή συμμετοχή στην έκδοση (δώδεκα δίσκοι ακτίνας και βιβλίο) Αντίς για όνειρο: Έργα Ελλήνων συνθετών 19ος–20ος αιώνας της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2004), στ) την οργάνωση πλειάδας συνεδρίων και ημερίδων σε ετήσια βάση, ζ) την έκδοση του περιοδικού Μουσικός Ελληνομνήμων (2008-2015), η) τη συνέκδοση με το Ωδείο Αθηνών του περιοδικού Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων (2018-), ζ) τη συνεπιμέλεια με το ΚΕΤΩΑ της τρίτομης Ιστορίας της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα (2021-22).

Ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει είναι τα Μνημεία Νεοελληνικής Μουσικής. Πρόκειται για μια σειρά δίγλωσσων (ελληνικά και αγγλικά) κριτικών εκδόσεων έντεχνων έργων Ελλήνων συνθετών, ο πρώτος τόμος της οποίας κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου 2006. Την επιτελική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Βύρων Φιδετζής (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), Χάρης Ξανθουδάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και Κώστας Καρδάμης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Την επιστημονική εποπτεία της σειράς έχει ο Καθηγητής Jim Samson (Royal Holloway, University of London).

Το Εργαστήριο διευθύνεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Κώστα Καρδάμης και προς το παρόν περιλαμβάνει στο μόνιμο δυναμικό του τρία μέλη ΔΕΠ, δύο μέλη ΕΕΠ, υποψήφιους Διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και δύο μέλη εξειδικευμένου προσωπικού.

Μέρος του ΕΕΜ αποτελεί και το φωνητικό σύνολο «Ψάλτες της Κέρκυρας», το οποίο συστήθηκε για να υποστηρίξει και σε πρακτικό / καλλιτεχνικό επίπεδο την ιδιαίτερη ενασχόληση του εργαστηρίου με την έρευνα, καλλιέργεια και προβολή της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής σε όλες τις πλευρές της, παραδοσιακές και έντεχνες, με κεντρικό σημείο αναφοράς τις τοπικές παραδόσεις των Επτανήσων.

Η χρηματοδότηση του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής προέρχεται αποκλειστικά από εξωτερικές προς το Πανεπιστήμιο πηγές: δωρεές, ερευνητικά προγράμματα, αναθέσεις μελετών, διάθεση επιστημονικών προϊόντων και παραγωγές.