Εισαγωγή· Πρότυπα· Επικύρωση· Εργαλεία·
QA Homepage· Latest News· QA Resources· QA IG· QA WG· QA Calendar·
Αυτό το άρθρο έχει παραχθεί στο πλαίσιο των εργασιών του W3C Quality Assurance Interest Group του W3C [Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού]. Παρακαλείστε να στείλετε οποιαδήποτε δημόσια ανατροφοδότηση στο άρθρο στην δημόσια αρχειοθετημένη λίστα ηλεκτρονικής επικοινωνίας public-evangelist@w3.org ή για ιδιωτική ανατροφοδότηση στον Karl Dubost στη διεύθυνση karl@w3.org. Ο συγγραφέας ευχαριστεί όλους όσους έχουν αφιερώσει χρόνο τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει χρόνο για επισκόπηση και ιδέες.
Αυτό το άρθρο έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.
Εδώ θα βρείτε εύκολες και ανώδυνες τεχνικές και ιδέες για να βελτιώσετε την ποιότητα του δικτυακού σας τόπου και να τον κάνετε πιο έγκυρο. Αυτό το έγγραφο απευθύνεται σε χρήστες της HTML, κατασκευαστές που ασχολούνται με δικτυακές εφαρμογές, και Web masters.
Οι περισσότεροι από τους δικτυακούς τόπους στον Παγκόσμιο Ιστό δεν είναι έγκυροι. Μπορούμε να υποθέσουμε πως αυτό ισχύει για το 99% των δικτυακών τόπων, όμως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση αυτή. Θα ήταν ενδιαφέρον να εκπονηθεί μια έρευνα που να αποδεικνύει το βάσιμο αυτής της υπόθεσης.
Γιατί;
Έχω ακούσει πολλά σχόλια και μεγαλοστομίες για αυτό το θέμα. Τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια οφείλονται σε έλλειψη γνώσης και κατανόησης για το τι σημαίνει εγκυρότητα της HTML. Τα ακόλουθα είναι κάποια σχετικά παραδείγματα:
Ο Steve, CEO, είπε: Αν δικτυακός μου τόπος είναι φτιαγμένος σύμφωνα με τα πρότυπα, δεν θα είναι συναρπαστικός και θα χάσω πελάτες.
Με τους κανόνες του W3C, θα είστε σε θέση να έχετε πολύ συναρπαστικούς δικτυακούς τόπους. Η δημιουργία ενός δικτυακού τόπου που σέβεται τα πρότυπα, δεν έχει καμία σχέση με τη παραγωγή ιστοσελίδων με ‘text-only’ δυνατότητες.
Το W3C ήδη προτείνει ένα πακέτο μοντέρνων τεχνολογιών που μπορούν να ενσωματωθούν στον δικτυακό σας τόπο. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολοκληρωμένο multimedia δικτυακό τόπο με τις υπάρχουσες διαλειτουργικές τεχνολογίες του W3C, χρησιμοποιώντας XHTML (δομημένη XML σήμανση), CSS (φύλλα στυλ), SVG (δισδιάστατα διανυσματικά κινούμενα σχέδια), και SMIL (συγχρονισμένα πολυμέσα). Αυτές οι τεχνολογίες έχουν διαμορφωθεί με την ομόφωνη γνώμη των διάφορων εμπλεκομένων στη δικτυακή αγορά.
Ο Alan, Τεχνικός Διευθυντής, είπε: Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ενδιαφερθώ για τα πρότυπα στον δικτυακό μου τόπο. Θα κοστίσει πάρα πολλά!
Ο σχεδιασμός με βάση τα πρότυπα θα απλοποιήσει τη συντήρηση του κώδικα της ιστοσελίδας, επειδή δεν θα έχετε πολλαπλές εκδοχές για διαφορετικούς φυλλομετρητές. Οι σελίδες σας θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν θα εξαρτώνται από χιμαιρικές τεχνολογίες. Επομένως, ο σχεδιασμός με δικτυακά πρότυπα θα σας κοστίσει στην πραγματικότητα λιγότερο.
Ο Dean, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, είπε: Αν σεβαστώ τα πρότυπα, οι περιορισμοί θα καταπατήσουν τη δημιουργικότητά μου.
Τεχνικοί περιορισμοί υπάρχουν σε κάθε καλλιτεχνικό μέσο, είτε πρόκειται για ζωγραφική, για γλυπτική, ή σχεδιασμό ιστοσελίδων. Οι νερομπογιές ή οι ελαιογραφίες έχουν τους δικούς τους περιορισμούς, αλλά οι αντίστοιχες τεχνικές δεν περιορίζουν τη δημιουργικότητα, αντιθέτως παρέχουν ένα πλαίσιο για δημιουργική έκφραση.
Η δημιουργία με δικτυακά πρότυπα θα ανοίξει έναν καινούριο κόσμο με τεχνικές συγκεκριμένες για τα μέσα, την τεχνολογία και το κοινό. Υπάρχουν ακόμη πολλά να εξερευνηθούν σε αυτόν τον χώρο. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της εξερεύνησης των πλεονεκτημάτων των βασισμένων σε πρότυπα εμπειριών με πολυμέσα.
Η Claudia, Γραφίστρια, είπε: Δεν με ενδιαφέρει η προσβασιμότητα. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν συμπεριλαμβάνονται στο κοινό που στοχεύω.
Θα επωφεληθείτε από το να σχεδιάσετε με σεβασμό στην προσβασιμότητα. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αντιπροσωπεύουν το 8% με 10% του συνολικού πληθυσμού. Είναι ευκολότερο να συντηρήσετε έναν δικτυακό τόπο που ακολουθεί τις οδηγίες προσβασιμότητας (και επομένως, τα δικτυακά πρότυπα). Η επισκεψιμότητα του δικτυακού σας τόπου θα αυξηθεί και ένα ευρύτερο φάσμα φυλλομετρητών θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
Κάποιες χώρες απαιτούν την προσβασιμότητα δια νόμου, όπως η Αυστραλία (Disability Discrimination Act Advisory Notes Version 3.1 May 1999), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Section 508 - Web-based Intranet and Internet Information and Applications) και η Ευρώπη, στην οποία ήδη επεξεργάζονται ένα παρόμοιο σχέδιο (e-accessibility).
Η Aminata, Δικτυακή Προγραμματίστρια, είπε: Γιατί να σεβαστώ τα πρότυπα; Το Διαδίκτυο είναι ένας ελεύθερος χώρος.
ΤΟ Παγκόσμιος Ιστός είναι ένας ελεύθερος χώρος τον οποίον μοιράζονται πολλοί χρήστες, τις ανάγκες των οποίων δεν είναι υποχρεωτικό να γνωρίζετε. Τα πρότυπα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους όλους τους πιθανούς χρήστες. Η δημιουργία με βάση τα δικτυακά πρότυπα αποτελεί μια πρόκληση για τη κοινότητα του Παγκόσμιου Ιστού, γιατί αποτρέπει την προσκόλληση σε μία εταιρεία ή σε μονοπωλιακές τεχνολογίες και επιτρέπει τη χρησιμοποίηση τεχνολογιών που είναι ανεξάρτητες των απαιτήσεων οποιασδήποτε πλατφόρμας.
Ο Karl, Δικτυακός Κατασκευαστής, είπε: Έχω απλά ακολουθήσει οδηγίες βιβλίων.
Δυστυχώς, πολλά βιβλία δεν διδάσκουν καλό δικτυακό προγραμματισμό. Όταν δημιουργείτε έναν δικτυακό τόπο, πρέπει να ελέγχετε την ορθότητα της σήμανσής σας. Αν είστε δικτυακός κατασκευαστής, προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε βιβλία για να αναπτύξετε τις εφαρμογές σας και διαβάστε τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που προσπαθείτε να εφαρμόσετε..
Κάποιοι δικτυακοί τόποι συγκεντρώνουν χρήσιμο υλικό για να βοηθήσουν όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν σύμφωνα με τους κανόνες του W3C. Στο δικτυακό τόπο του W3C, θα βρείτε μία αναπτυσσόμενη λίστα μαθημάτων όπου συγκεντρώνονται οι καλές πρακτικές.
Στο W3C έχουν αναπτύξει ελεύθερα προσβάσιμα λειτουργικά για δική σας χρήση. Σας παροτρύνουμε να τα χρησιμοποιήσετε όταν αυτό είναι εφικτό. Αυτά τα λειτουργικά πακέτα εφαρμόζουν τεχνολογίες του W3C.
Ο Tim, Λογιστής, είπε: Ο δικτυακός μου συντάκτης παράγει μη έγκυρη σήμανση.
Πολλά συγγραφικά εργαλεία δεν παράγουν έγκυρη σήμανση. Κάποια έχουν ενσωματωμένους συντακτικούς ελεγκτές, άλλα κάνουν ό, τι χρειάζεται, και άλλα δεν παράγουν σωστή σήμανση. Μια ενδιάμεση λύση είναι να ελέγχετε την ιστοσελίδα σας με έναν Μηχανισμό Ελέγχου της HTML. Ταυτόχρονα, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του λειτουργικού (μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, τηλεφώνου, γράμματος) και γνωστοποιήστε του το πρόβλημα. Οι εταιρείες θα πράξουν το σωστό αν τους το ζητήσετε.
Η Valérie, Κατασκευάστρια Δικτυακού Περιεχομένου, είπε: Δεν είναι δικό μου λάθος. Φταίει ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο μηχανισμός δημιουργίας προσχεδίων. (Συχνά ένα σύστημα με δικτυακή διεπαφή.).
Έχετε δίκιο. Συχνά δεν είναι δικό σας το λάθος. Αν πρόκειται απλά για μία φόρμα όπου ποτέ δεν γράφετε HTML με το χέρι, γράψτε στον κατασκευαστή της διεπαφής σας ή στον συντηρητή του τόπου σας μέχρι το πρόβλημα να λυθεί. Αν δεν είστε σίγουροι ότι το περιεχόμενο που έχει παραχθεί σέβεται τους κανόνες του W3C, ελέγξτε το περιεχόμενο με τον Μηχανισμό Ελέγχου της HTML, , και υποβάλετε την προκύπτουσα αναφορά στον Web master ή στον υπεύθυνο του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου.
9. Ο Ning, Κατασκευαστής Λειτουργικού, είπε: Δεν υπάρχουν πληροφορίες να με βοηθήσουν. Όλο το υλικό που έχω βρει είναι στα αγγλικά.
Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεταφράσει κείμενα και προδιαγραφές σε άλλες γλώσσες. Το W3C διατηρεί λίστα μεταφράσεων.
Η HTML έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του και είναι διαθέσιμο σε αρκετές εκδοχές. Όλες αυτές τις εκδοχές είναι πρότυπα και μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Τις περισσότερες φορές, η πιο πρόσφατη εκδοχή είναι και η καλύτερη επιλογή, εκτός αν στοχεύετε σε συγκεκριμένο κοινό ή σε παλιότερες, σπασμένες μηχανές αναζήτησης. Η εκδοχή που επιλέγετε καθορίζει τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Για παράδειγμα, στην HTML 4.01, θα βρείτε τη λίστα των στοιχείων και τη λίστα των χαρακτηριστικών που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε στις σελίδες σας. Μπορείτε να επεξεργάζεστε τις σελίδες σας με το χέρι, ένα μέσο στο οποίο συνήθως αναφερόμαστε ως "κωδικοποιημένο με το χέρι" ή ως " γράφοντας την πηγή."
Το HTML 4.01 σας επιτρέπει να γράψετε μία παράγραφο και έναν προσδιορισμό για τον εντοπισμό αυτής της παραγράφου, όπως για παράδειγμα, ο ακόλουθος:
<p id="ref">Αυτή είναι η παράγραφος</p>
Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ανοίγετε και κλείνετε (εμφωλεύετε) τις ετικέτες των στοιχείων. Κάποια στοιχεία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε άλλα, και κάποια χαρακτηριστικά ανήκουν μόνο σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Τα στοιχεία που μπορείτε να γράψετε στο κείμενο σας ή να εφαρμόσετε στο λειτουργικό σας εξαρτώνται από την εκδοχή της HTML. Αυτός ο πίνακας περιέχει μια λίστα από διευκρινήσεις της HTML, ή τύπους εγρράφων (DOCTYPEs), που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Εκδοχή | Λίστα DTD | Δήλωση τύπου εγγράφου (DOCTYPE) |
---|---|---|
HTML 2.0 | DTD |
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN"> |
HTML 3.2 | DTD |
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2 Final//EN"> |
HTML 4.01 | Strict, Transitional, Frameset |
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd"> |
XHTML 1.0 | Strict, Transitional, Frameset |
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd"> |
XHTML 1.1 | DTD |
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> |
Δεν μπορείτε να καταστήσετε έγκυρο το έγγραφό σας αν δεν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα DOCTYPEs στην αρχή του εγγράφου σας. Μην το ξεχάσετε αν γράψετε το έγγραφό σας με το χέρι.
Ακολουθεί το παράδειγμα ενός Strict εγγράφου προσχεδίου σε XHTML 1.0
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <head> <title>An XHTML 1.0 Strict standard template</title> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css" /> </head> <body> ... Το HTML περιεχόμενό σας εδώ ... </body> </html>
Ένα Strict XHTML προσχέδιο είναι πολύ απλό να επιτευχθεί. Η τροποποίηση και η επικύρωση του εγγράφου είναι εύκολη και απλή.
Ένας Μηχανισμός Ελέγχου της HTML απλά ελέγχει την ορθότητα του εγγράφου σας σε σχέση με το δηλωμένο DOCTYPE.
Αν θέλετε να επαληθεύσετε την εγκυρότητα του τελικού σας εγγράφου όταν αυτό εμφανίζεται σε έναν πράκτορα χρήστη (για παράδειγμα, έναν φυλλομετρητή του Παγκόσμιου Ιστού), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Μηχανισμό Ελέγχου της HTML του W3C. Ο Μηχανισμός Ελέγχου της HTML θα σας επιστρέψει μία λίστα από λάθη σύμφωνα με το επιλεγμένο HTML DOCTYPE. Αν το έγγραφό σας δεν έχει λάθη, θα σας επιστρέψει ένα μήνυμα Δεν βρέθηκαν λάθη!
.
Αν επεξεργαστείτε τον δικτυακό σας τόπο με τη βοήθεια φόρμας (και δεν γράφετε HTML ετικέτες στη φόρμα σας), μπορείτε να αναφέρετε τα λάθη στον Web master του τόπου σας και να ζητήσετε να διορθωθεί ο παραγωγός της HTML σήμανσης.
Αν δημιουργήσετε έναν δικτυακό τόπο με το χέρι ή συνθέσετε απευθείας τον κώδικα σήμανσης, και ο validator επιστρέψει λάθη για τη σελίδα σας, απλά διορθώστε τη σήμανσή σας. Ο Μηχανισμός Ελέγχου της HTML σας δίνει τον αριθμό της γραμμής όπου βρίσκεται το λάθος.
Ο Μηχανισμός Ελέγχου της HTML παρέχει τον αριθμό της γραμμής όπου βρίσκεται το λάθος, οπότε σας βοηθάει να εντοπίσετε εύκολα το πρόβλημα στο έγγραφό σας. Ελέγχει το αρχείο γραμμή προς γραμμή, ξεκινώντας από την πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει πως ένα λάθος που βρίσκεται στην αρχή του εγγράφου σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερα λάθη παρακάτω στη σελίδα σας. Ένας καλός τρόπος να αντιμετωπίσετε τα λάθη είναι να διορθώσετε το πρώτο λάθος που εμφανίζεται, και μετά να ξαναεπικυρώσετε τη σελίδα σας. Συχνά θα δείτε ότι η διόρθωση ενός προβλήματος νωρίς σε ένα έγγραφο διορθώνει κάθε φορά και μερικά λάθη που έπονται. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο ώσπου όλα τα λάθη να διορθωθούν, και το τελικό έγγραφο θα είναι έγκυρο.
Αν χρησιμοποιείτε ένα συγγραφικό εργαλείο για HTML και οι σελίδες σας δεν είναι έγκυρες μετά από την επεξεργασία, καλό είναι να το αναφέρετε αυτό στον κατασκευαστή ή στην εταιρεία του λειτουργικού. Θα πρέπει να είναι δυνατόν να επικοινωνήσετε με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας.
Αν είστε κατασκευαστής ενός μηχανισμού δημιουργίας προσχεδίων, ενός συγγραφικού εργαλείου ή ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, χρησιμοποιήστε τον Μηχανισμό Ελέγχου της HTML για να διορθώσετε το πρόβλημα στην εφαρμογή σας. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τον Μηχανισμό Ελέγχου της HTML στο λειτουργικό σας ή στην υποδομή. O πηγαίος κώδικας του Μηχανισμού Ελέγχου της HTML είναι ελεύθερα διαθέσιμος. Ο Μηχανισμός Ελέγχου ενισχύεται καθημερινά και μπορείτε να συμμετέχετε στην ανάπτυξή του.
Σημείωση: Κάποια έγγραφα είναι έγκυρα σε σχέση με το DTD και παραμένουν με λάθη σε σχέση με τις προδιαγραφές της HTML. Στο κοντινό μέλλον, θα παρουσιάσουμε μια λίστα από πιθανά λάθη που δεν εντοπίζει ο Μηχανισμός Ελέγχου της HTML.
Λίστα των Μηχανισμών Ελέγχου της HTML
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για πολλούς δικτυακούς τόπους είναι η διατήρηση του URI. Όταν προσθέτετε συνδέσμους προς άλλους δικτυακούς τόπους στο έγγραφό σας, περιμένετε ότι αυτοί οι σύνδεσμοι θα παραμείνουν σταθεροί και μόνιμοι. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες στις οποίες παραπέμπετε θα παραμείνουν εκεί, όταν κάποιος επισκεφτεί το δικτυακό σας τόπο και πατήσει πάνω σε έναν από τους συνδέσμους που έχετε δώσει. Θέλετε επίσης να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι οι σύνδεσμοι που έχετε δώσει προς άλλες δικτυακές σελίδες ή προς άλλα τμήματα του δικτυακού σας τόπου είναι σωστοί. Ένα εργαλείο έχει κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό, ο Ελεγκτής Συνδέσμων του W3C.
Ο ελεγκτής συνδέσμων παράγει μια αναφορά για τους συνδέσμους. Το μάκρος της αναφοράς εξαρτάται από τον χρόνο που χρειάζεται ο ελεγκτής για να εντοπίσει και να ελέγξει όλους τους συνδέσμους που περιέχονται στη σελίδα σας. Για να ελέγξει τον σύνδεσμο, το πρόγραμμα χειρίζεται μια HEAD HTTP αίτηση του εγγράφου. Αν ο εξυπηρετητής είναι διαμορφωμένος με λάθος τρόπο, μπορεί να πάρετε μια λανθασμένη αναφορά ακόμη κι αν ο σύνδεσμος είναι σωστός, απλά και μόνο επειδή ο εξυπηρετητής δεν είναι σε θέση να δώσει το HEAD. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γράψετε στον Web master του εμπλεκόμενου δικτυακού τόπου και να του ζητήσετε να διορθώσει τη διαμόρφωση του εξυπηρετητή.
Checking link http://webstandards.org/ HEAD http://webstandards.org/ fetched in 0.1s
Παραπάνω είναι ένα παράδειγμα από τη λίστα. Όπως βλέπετε, δίνει τον χρόνο που απαιτήθηκε μέχρι να εντοπίσει τον σύνδεσμο.
Μετά τη λίστα με τους συνδέσμους, θα πάρετε μια αναφορά με τους σπασμένους ή/και τους επαναπροσανατολισμένους συνδέσμους, που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τους λανθασμένους συνδέσμους.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη σημασία των συνδέσμων, σας καλούμε να διαβάσετε το κείμενο του Tim Berners-Lee, Τα έξυπνα URIs δεν αλλάζουν
.
Αν εσείς, ως Web master, επιθυμείτε να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα στον δικτυακό σας τόπο που να βοηθάει άλλους να ελέγχουν τις δικτυακές τους σελίδες, ο πηγαίος κώδικας του Ελεγκτή Συνδέσμων του W3C είναι ελεύθερα διαθέσιμος.
Από το 1996, τα CSS (Επικαλυπτόμενα φύλλα στυλ) παρέχουν τη δυνατότητα διαχωρισμού της δομής από το στυλ με έναν κομψό και αποτελεσματικό τρόπο. Από το 2001 πολλοί φυλλομετρητές υποστηρίζουν τα CSS 1 και CSS 2. Η χρήση των φύλλων στυλ θα σας βοηθάει να διατηρήσετε όλες τις πληροφορίες για το στυλ των εγγράφων σας σε ένα και το αυτό μέρος.
Τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ CSS 1 και CSS 2 για να προσθέσετε στυλ στα έγγραφά σας.
Ο σχεδιασμός με φύλλα στυλ έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη μείωση του κόστους σχεδίασης του δικτυακού σας τόπου και την αύξηση της διαλειτουργικότητάς του (της αναγνωσιμότητας του δικτυακού σας τόπου από πολλούς διαφορετικούς φυλλομετρητές). Ο σχεδιασμός του δικτυακού σας τόπου για διάφορες εκδοχές φυλλομετρητών με πίνακες και JavaScript αυξάνει το κόστος της αρχικής κατασκευής κατά 30%.
Μην χρησιμοποιήσετε το στοιχείο FONT
με το χαρακτηριστικό FACE
. Αυτό θεωρείται επιβλαβές από τη σκοπιά της διεθνοποιήσης. Αν θέλετε να απαλλαγείτε από το στοιχείο FONT και να υιοθετήσετε φύλλα στυλ, σας παροτρύνουμε να διαβάσετε το κείμενο του Todd Fahrner Πέρα από την ετικέτα FONT: Πρακτικές οδηγίες για το στυλ ενός HTML ύφος εγγράφου
.
Όσο για την Υπηρεσία Επικύρωσης HTML του W3C του και την Υπηρεσία Επικύρωσης CSS του W3C, εκεί μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα του δικού σας φύλλου στυλ. Επίσης, μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα των εξωτερικών φύλλων στυλ που αναφέρονται στο δικό σας έγγραφό. Αν θέλετε να προσθέσετε τη δική σας πινελιά στον δικτυακό σας τόπο, ο πηγαίος κώδικας του CSS validator είναι ελεύθερα διαθέσιμοw.
Το να φτιάξετε έναν δικτυακό τόπο δεν είναι αρκετό. Τις περισσότερες φορές δε γνωρίζετε το κοινό. Όσοι έχουν πρόσβαση στον δικτυακό σας τόπο διαθέτουν διαφορετικά υλικά, μηχανές αναζήτησης και/ή συγκεκριμένες ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν πολλά επιχειρησιακά οφέλη από τον σχεδιασμό προσβάσιμων δικτυακών τόπων. Δυστυχώς είναι λιγότερο απλό να ελέγξετε τα κείμενά σας για προσβασιμότητα. Μερικά εργαλεία,όπως το Bobby, μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά δεν είναι η τελική απάντηση στις δικές σας ανησυχίες περί προσβασιμότητας. Θα χρειαστεί να κάνετε έναν έλεγχο του περιεχομένου σας από ανθρώπους. Η Πρωτοβουλία της Δικτυακής Προσβασιμότητας διατηρεί μία λίστα πόρων που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε προσβάσιμους δικτυακούς τόπους.
Συχνά οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να φτιάξουν έγκυρους δικτυακούς τόπους εξαιτίας του αριθμού των μη έγκυρων σελίδων που έχουν ή επειδή δεν γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν. Είναι πολύ απλό: γίνετε SMART: Small (Μικρός), Meticulous (Λεπτολόγος), Accessible (Προσβάσιμος), Regular (Κανονικός), Template (Ποσχέδιο). Τα μικρά βήματα θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν έγκυρο δικτυακό τόπο χωρίς κόπο και απογοητεύσεις. Συνεπώς, σκεφτείτε προοδευτικά και βρείτε λύσεις που θα κάνουν τη δουλειά σας ευκολότερη, όπως η χρήση ενός μηχανισμού δημιουργίας προσχεδίων.
Ακολουθεί μία λίστα εργαλείων που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλύτερο δικτυακό τόπο.
Το Tidy αρχικά κατασκευάστηκε από τον Dave Raggett. Θα σας βοηθήσει να κάνετε το δικτυακό σας τόπο έγκυρο. Μερικές φορές το Tidy δεν είναι σε θέση να διορθώσει όλα τα λάθη. Το Tidy δεν είναι ένα εργαλείο επεξεργασίας• θα σας βοηθήσει μόνο να λύσετε προβλήματα.
Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε ποιες σελίδες στον δικτυακό σας τόπο δεν είναι έγκυρες. Αν τρέξετε ένα κείμενο που θα ‘διαβάσει’ όλες σας τις σελίδες, θα έχετε μια τεράστια λίστα από μη έγκυρες σελίδες.
Ποια είναι λοιπόν η λύση;
Στο W3C, ο Gerald Oskoboiny έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό εργαλείο QA για δικτυακούς τόπους που δεν υπερφορτώνει τον Web master ενός τόπου. Στέλνει μία αναφορά των δέκα κορυφαίων από την άποψη της επισκεψιμότητας μη έγκυρων εγγράφων, παρέχοντας επισημάνσεις που βοηθούν στη διόρθωσή τους. Κάθε βδομάδα, ο Web master θα δέχεται μια καινούρια αναφορά, όπου θα καταγράφονται άλλα δέκα μη έγκυρα έγγραφα. Αυτό το εργαλείο έιναι διαθέσιμο στο κοινό. Μπορείτε να το προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες.
Ο Olivier Théreaux, W3C, έχει κατασκευάσει μια πιο φορητή και εύκολα ενσωματώσιμη εκδοχή αυτού του εργαλείου, τον LogValidator
Αυτό το εργαλείο παίρνει τις τελευταίες καταγραφές συμβάντων ενός εξυπηρετητή του Παγκόσμιου Ιστού και τις επεξεργάζεται μέσω των ενοτήτων επικύρωσης. Αυτές οι ενότητες επικύρωσης ελέγχουν την πιο διαδεδομένη εγκυρότητα εγγράφων για μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Η προεπιλεγμένη ενότητα είναι η HTML επικύρωση, αλλά στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες διαθέσιμες.
Έτσι, θα είστε σε θέση να διορθώσετε την ορθογραφία των δικτυακών σας σελίδων, αν έχετε συμπεριλάβει μεταδεδομένα, αν οι σύνδεσμοι παραμένουν έγκυροι, κ.λπ. Ένα API έγγραφο θα σας βοηθήσει να φτιάξετε νέες ενότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.
Ευχαριστούμε τους Ian Jacobs, Susan Lesch, Olivier Théreaux, Stephanie Troeth, Jeffrey Zeldman για την επισκόπηση αυτού του άρθρου, καθώς όλους όσοι περιλαμβάνονται στην public-evangelist λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Αυτό το άρθρο δεν θα είχε γραφτεί χωρίς τη συνδρομή του Kim Nylander, Τεχνικού συγγραφέα.