Συνταγές Μαγειρικής



φαγητά - γλυκά - ροφήματα



ΓΑΛΕΟΣ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ ΣΕ ΛΑΔΟΧΑΡΤΟ


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.Κόβετε 6 φύλλα λαδόχαρτο.Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας το σαφράν,το αλάτι και το πιπέρι.Μέσα σε κάθε φύλλο βάζετε μια φέτα λεμονιού, από πάνω ένα φιλέτο γαλέου,το σκεπάζετε με μία γεμάτη κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος και άλλη μία φέτα λεμονιού.Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό.Κλείνετε το λαδόχαρτο διπλώνοντας καλά τις άκρες και ψήνετε για δέκα λεπτά στο φούρνο.

ΡΙΖΟΤΟ ΑΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖ


Σε τρείς κουταλιές ζεστό νερό διαλύετε το σαφράν, αφήνοντάς το για δέκα λεπτά.Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.ζεστένετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτετε το μισό βούτυρο.Ροδίζετε το κρεμμύδι για τρία λεπτά.Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε για πέντε λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξει.Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά.Στη συνέχεια προσθέτετε 200 ml απ'ο το ζωμό και το νερό όπου έχετε διαλύσει το σαφράν και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.Αδιάζετε σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνετε σε δόσεις τον υπόλοιπο ζωμό της κότας.΄Οταν το ριζότο είναι έτοιμο,προσθέστε την παρμεζάνα,το πιπέρι και το υπόλοιπο βούτυρο.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ


Kόβετε το κοτόπουλο σε 4 μερίδες, το βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι μαζί με το σκόρδο,το κρεμμύδι(ψιλοκομμένα) και ένα φλυτζανάκι νερό.Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.Βγάζετε το καπάκι,προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες,μαιντανό,αλάτι,λίγο πιπέρι,βασιλικό,το γαρύφαλλο και το βούτυρο.Αφήνετε να βράσουν για άλλη μισή ώρα.Δεκαπέντε λεπτά πρίν απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά,προσθέτετε το κονιάκ και το σαφράν και σκεπάζετε μέχρι το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό.Σερβίρετε σε πιατέλα και καλύψτε με τη σάλτσα του.

ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ


Τρίβετε το σαφράν και το αφήνετε στο γάλα για 3-4 ώρες.Βάζετε σ'ένα μεγάλο μπόλ όλα τα υλικά,εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο.Τα ανακατεύετε να ενωθούν καλά και ρίχνετε το αλέυρι.Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και λεία.Τη βάζετε σε μία λεκάνη, αλείφετε με βούτυρο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.Όταν φουσκώσει,(σε 40-45 λεπτά),τη ζυμώνετε λίγο,την αλείφετε ξανά και τη σκεπάζετε να ξαναφουσκώσει.Βάζετε τη ζύμη μέσα στις φόρμες και την σκεπάζετε να διπλασιαστεί σε όγκο.Αλείφετε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού,ελαφρά χτυπημένο,και ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς C.Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο.Ο μέσος χρόνος είναι περίπου 50 λεπτά.Η συνταγή είναι για δύο μακρόστενες φόρμες.

XΡΥΣΑΦΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ


Mουλιάζετε το σαφράν στο καυτό γάλα για 30 λεπτά.Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνετε μια κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζετε τα φυστίκια για 2 λεπτά.Αφαιρείτε τη φλούδα και τα αφήνετε στην άκρη.Διαλύετε τη ζάχαρη στο γάλα σε χαμηλή φωτιά και κρατάτε το μίγμα ζεστό.Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε βαθύ τηγάνι,προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά για 8 με 10 λεπτά ώσπου να αρχίσει να ξανθαίνει.Ρίχνετε το γάλα με το σαφράν στο ζεστό γάλα με τη ζάχαρη και τα προσθέτετε όλα στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς.Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά,και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.Ανακατεύετε μέσα τα φυστίκια και σερβίρετε.

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ


Bράζετε το γάλα με το σαφράν και αφού το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς.Αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά.Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφρός και προσθέτετε στο γάλα ανακατεύοντας διαρκώς.Θερμαίνετε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.Προσοχή!Να μη ζεσταθεί πολύ!Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας προσεκτικά.Γεμίστε μία φόρμα παγωτού και βάλτε τη στην κατάψυξη.

ΤΣΑΙ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ(για 5 άτομα)


Σε ένα τσαγερό βράζετε 5 φλυτζάνια νερό και προσθέτετε τα φύλλα ινδικού τσαγιού.Κατεβάζετε το τσαγερό από τη φωτιά και σουρώνετε το τσάι.Προσθέτετε το κακουλέ,το χυμό λεμονιού, το μέλι και το σαφράν.Σερβίρεται ζεστό ή κρύο με παγάκια.

ΡΟΦΗΜΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ (για 5 άτομα)


ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ