ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ [ΕΣΣΗΜ]

Συναυλία Κέρκυρας -- Κυριακή 30/6/2013 – 19.30 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Κόκορας   ...        Sound Forest

Σοφοκλής Αρβανίτης ..........       Citywalk

Νικος Σταυρόπουλος   ...             Granatum

Βασίλης Ρούπας                           Κακός Καιρός

Κατερίνα Τζεδάκη ..............        Πέρασμα

Στέλιος Γιαννουλάκης  ...           Μεταβίβαση







============================================













 

Παναγιώτης Κόκορας   HχοΔασος
Το έργο Sound Forest ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2007. Το ηχητικό υλικό προέρχεται αποκλειστικά από ηχογραφήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος Αντινίοτη στην Κέρκυρα. Στο έργο το αρχικό ηχοτοπίο λειτουργεί ως αφετηρία για την εξέλιξη της συνθετικής διαδικασίας. Η πραγματικότητα μεγεθύνεται και ο συγκεκριμένος ήχος μεταμορφώνεται σε ένα αφηρημένο ηχητικό σχήμα. Σύνθετες υφές δημιουργούν φανταστικά ηχοτοπία. Ακουστικά μοτίβα φύσης από έντομα, πουλιά, βροχή, αέρα και άλλα καθορίζουν τη συνθετική δομή και γίνονται το μέσο για περαιτέρω ανάπτυξη.


Ο Παναγιώτης Κόκορας (1974) ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στη σύνθεση και μουσική τεχνολογία το 2003 στο πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία. Έχει λάβει παραγγελίες από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, Γιορκ, Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, IRCAM, ZKM, IMEB, Siemens Musikstiftung, MATA, ΒΝΜΙ. Έργα του έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε 51 διεθνείς διαγωνισμούς ενώ έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ περισσότερες από 400 φορές σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος του «Ελληνικού Συνδέσμου Σύνθετων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» (ΕΣΣΗΜ), και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2004 ως το 2012. Έχει διδάξει στο ΜΤΑ του ΤΕΙ Κρήτης, το ΤΜΣ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης. Από το φθινόπωρο του 2012 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και διδάσκει σύνθεση στο University of North Texas στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έργα του έχουν εκδοθεί σε CD και παρτιτούρες από το MIT Press, Editions Suvini Zerboni, ICMA-ICMC, Dissonance Records. κ.α.

 

Sophocles Arvanitis       City-walk
Ένα μουσικό έργο βασισμένο διάφορους περίπατους στην πόλη της Χάγης. Το έργο έχει πρόθεση να εντάξει τον ακροατή σε μια διαδικασία εκτίμησης μιας σειράς από αφηρημένες όψεις των περιπάτων και να αναγνωρίσει μια σειρά από εικόνες που αναφέρονται στο ίδιο το ηχητικό υλικό.

O Σοφοκλής Αρβανίτης (1980) ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, στο Institute of Sonology με τους καθηγητές Kees Tazelaar, Paul Berg, Richard Barrett, Johan van Kreij, Joel Ryan, Peter Pabon, Justin Bennett Raviv Ganchrow και Frank Baldé, αφού αρχικά σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Tεχνολογίας & Aκουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης με τον Ταξιάρχη Διαμαντόπουλο, την Κατερίνα Τζεδάκι, τον Νικόλα Βαλσαμάκη, τον Παναγιώτη Κόκορα και τον Θεόδωρο Λώτη. Η μουσική του έχει διακριθεί  στον 31ο, 33ο και 34ο διεθνή διαγωνισμό ηλεκτροακουστικής μουσικής και ηχητικών τεχνών, Bourges, Γαλλία. Έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ Synthese 2007, Bourges, Γαλλία.

Σταυρόπουλος Νίκος     Granatum
Το έργο ολοκληρώθηκε τον χειμώνα του 2011 στο προσωπικό στούντιο του συνθέτη. Ο τιίτλος αντικατοπρίζει τις τεχνικές σύνθεσης και επεξεργασίας ήχου που χρισιμοποιήθηκαν και  την ποιότητα της υφής των ηχητικών υλικών.Τα ηχητικά γεγονότα που διαδραµατίζονται σε αυτό το έργο είναι φανταστικά και οποιαδήποτε οµοιότητα µε την πραγµατικότητα είναι τελείως συµπτωµατική αλλά πολύ πιθανή.

Ο Νίκος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.  Σπούδασε πιάνο, αρµονία και αντίστιξη στην Ελλάδα και  στη συνέχεια σύνθεση, στο Πανεπιστήµιο της Ουαλίας, (ΜΑ) με τον ∆ρ. Andrew Lewis, και το Πανεπιστήµιο του Sheffield (PhD)με τον ∆ρ Adrian Moore. Οι µουσικές του συνθέσεις ποικίλουν από ορχηστρικές, σε tape και σε mixed media. Έχει συνθέσει για video και χορό και η µουσική του έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισµούς (Bourges 2000, 2002, Metamorphose, Brussels 2002,2008 SCIRME, Bordeaux 2003, MUSICA MISO Πορτογαλία 2004, Encuentro Canarias, Ισπανία, 2009, NEM Barcelona 2010). Διδάσκει μουσική τεχνολογία και σύνθεση και είναι ιδρυτικό μελος του Echochroma New Music Research Group στο Leeds Metropolitan University.

 

Βασίλης Ρούπας        Κακός Καιρός
To έργο αναφέρεται στις κλιματικές αλλαγές της Γης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η σύνθεσή του έγινε το 2008 αλλά αναθεωρήθηκε και τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010. Βασίζεται στην επεξεργασία πραγματικών ήχων από τις προσωπικές μου ηχογραφήσεις.

O Βασίλης Ρούπας σπούδασε πιάνο, υπολογιστές και σύνθεση. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Κατερίνα Τζεδάκη       Το πέρασμα
Η σύνθεση αυτή προσεγγίζει την αίσθηση της ροής του χρόνου ως δυνητικά μεταβαλλόμενη.

Η κ. Τζεδακη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, σπούδασε μουσική στην Αθήνα (1984 - 1991) με τους Ι. Ιωαννίδη, Σ. Βασιλειάδη και Δ. Καμαρωτό και υπήρξε συντονιστής του Εργαστηρίου Μουσικής Πληροφορικής του  Προγράμματος Ψυχοακουστικής του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη IPSA (1994 - 2000). Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ηλεκτροακουστική μουσική σύνθεση στο City University (MA, 2002) και στο Πανεπιστήμιο De Montfort (PhD, 2012) με τον Simon Emmerson. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουσ τικής Οικολογίας. Η μουσική της έχει παρουσιαστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτήν την περίοδο διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης

 

Στέλιος Γιαννουλάκης      Mεταβίβαση
Θόρυβος, αποστασιοποίηση και ονειρική μεταφορά. Ένας διαλογισμός πάνω στο ηχοτοπίο της πόλης. 

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Βιοϊατρική Τεχνολογία (ΕΜΠ). Μaster στη Μουσική Τεχνολογία (Keele, UK). Διδακτορικό στη Σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής με υποτροφία (Bangor, UK). Σύνθεση, ηχητική τέχνη, σχεδιασμός ήχου, μουσική παραγωγή, πολυμέσα, αυτοσχεδιασμός, δημιουργική τεχνολογία, μελέτες ύφους και πρακτική έρευνα σε εύρος πεδίων. Διεθνείς παρουσιάσεις και συνεργασίες. Ιδρυτικό μέλος του ΕΣΣΗΜ. http://steliosgiannoulakis.wordpress.com