Σύνολο Βαθέων Χάλκινων Πνευστών

 Just Tuba

Μέλη Ρεπερτόριο Ηχητικά Αρχεία Επικοινωνία Συνδέσεις

English version

Με τη λέξη “τούμπα” θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όλα τα χάλκινα πνευστά όργανα, καθώς στα λατινικά tuba σημαίνει σωλήνας. Γνωστό ως μουσικό όργανο ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, η τούμπα πήρε τη μορφή και τα χαρακτηριστικά, που γνωρίζουμε σήμερα μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα.

    Έτσι, έχει επικρατήσει η λέξη “τούμπα” να περιγράφει το ογκώδες και φαινομενικά δύσχρηστο αυτό όργανο, το πιο βαθύφωνο από τα χάλκινα, το οποίο στην κοινή συνείδηση έχει συνδυαστεί με το ρόλο του συνοδευτικού οργάνου τόσο στη συμφωνική ορχήστρα όσο και στην ορχήστρα πνευστών.

    Το σύνολο Just Tuba ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1999 με πρωτοβουλία του τουμπίστα Γεωργίου Ραράκου (μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του κουιντέτου Melos Brass) και έχει ως σκοπό αφενός την καλλιέργεια της μουσικής για μικρά σύνολα πνευστών, αφετέρου να αναδείξει την τούμπα ως σολιστικό όργανο. Να ανασύρει, δηλαδή, το “περίεργο” αυτό όργανο από το συνοδευτικό του ρόλο και να αποδείξει, ότι μπορεί να τα καταφέρει το ίδιο καλά και στο χώρο της μελωδίας. Άλλωστε γνωστοί συνθέτες, όπως οι R.Wagner, R.Strauss, M.Ravel, G.Mahler, V.Williams, έχουν γράψει σολιστικά περάσματα ή ολόκληρα μουσικά έργα για τούμπα.

    Σύνολα παρόμοιου χαρακτήρα με το Just Tuba είναι συνήθη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Κεντροδυτική Ευρώπη, στην Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ, χώρες όπου η καλλιέργεια τόσο των μικρών συνόλων, όσο και των χάλκινων πνευστών έχει μακρά παράδοση. Τα σύνολα αυτά, φέροντας τον χαρακτηρισμό "tuba quartet" ή "low brass ensemble" (αν πρόκειται για σύνολα που εμπλέκουν παραπάνω από τέσσερις μουσικούς), έχουν αποδείξει πέρα κάθε αμφιβολίας, εδώ και πολλά χρόνια τις σχεδόν ανεξάντλητες δυνατότητες των "γιγαντιαίων" αυτών οργάνων.

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα μια ανάπτυξη στον τομέα των χάλκινων πνευστών και των συνόλων τους. Μέσα στα πλαίσια αυτά ήρθε να προστεθεί και η προσπάθεια του συνόλου Just Tuba το οποίο αποτελεί σήμερα το μοναδικό, ελπίζουμε μόνο για την ώρα, μόνιμο μουσικό σύνολο τέτοιου είδους στην Ελλάδα.

5η Θερινή Μουσική Ακαδημία

Τομέας Χάλκινων και Ξύλινων Πνευστών

Κέρκυρα, 1-10 Ιουλίου 2007