Καταγγελία στην ΠΚΣ για το Μακεδονικό

 

          Το Μακεδονικό ζήτημα είναι ίσως το σημαντικότερο από τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την επικαιρότητα. Η μονομερής αναγνώριση της FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εκ μέρους των Η.Π.Α. στις 4 Νοεμβρίου 2004 ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία ενώ ακόμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας.

          Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην αιφνιδιαστική κίνηση των Η.Π.Α. και με διπλωματικές επαφές, τόσο ο Υπ. Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εξασφάλισαν τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών με την άποψη της ελληνικής πλευράς και την επίσημη διατύπωσή της από τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπαλκενέντε.

          Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ως η μόνη υπεύθυνη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια, τοποθετήθηκε επίσημα επάνω στο ζήτημα και πήρε σαφή θέση. Κατήγγειλε την ενέργεια των Η.Π.Α. ως άτοπη και άκαιρη, εφόσον η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε μόνο ως τυχαία δε χαρακτηρίζεται και γιατί επεμβαίνει εμπρηστικά στη διαδικασία του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM. Τέτοιες διπλωματικές ενέργειες το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, η δημιουργία εδαφικών διεκδικήσεων εκ του μη όντος και η πρόκληση πολλαπλών προβλημάτων.

          Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναγνωρίζει τις άριστες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και επιθυμεί τη συνέχισή τους, όπως επίσης υποστηρίζει θερμά την ειρήνη στην περιοχή μας, τη συνεργασία ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ως φοιτητές και ως νέοι άνθρωποι οφείλουμε να στοχεύουμε στην πρόοδο και την ευημερία και όχι σε αναίτιες αντιπαλότητες άλλων εποχών. Ταυτόχρονα όμως είμαστε κάθετοι στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και στην προάσπιση της ιστορίας μας.

          Αυτήν την άποψη δε δείχνουν να μοιράζονται όμως οι συνάδελφοι της ΠΚΣ. Εκτός από την επίσημη ανυπαρξία τοποθέτησής τους επάνω στο θέμα και την προκλητική τους αδιαφορία σε ένα εθνικό θέμα, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ΠΚΣ προχώρησε σε ανθελληνικές τοποθετήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες», «ο χαρακτηρισμός Μακεδόνες πρέπει να αποδοθεί και στους πληθυσμούς των Σκοπίων και της Βουλγαρίας» ενώ αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα της περιοχής της Μακεδονίας. Στην αντίδραση των εκπροσώπων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ΠΚΣ χαρακτήρισε τη θέση μας «εθνικιστική και ρατσιστική»

          Με λύπη μας όμως διαπιστώσαμε ότι τις παραπάνω απόψεις συμμερίζεται και η εκπρόσωπος της ΠΚΣ και πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών στο τμήμα μας, που σε σχετική ερώτηση των μελών της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Δ.Σ. στις 17/01/05  δικαιολόγησε απόλυτα τους συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

          Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η τεράστια ιστορία της δεν είναι διαπραγματεύσιμη από κανέναν, πόσο μάλλον από την ΠΚΣ. Αλήθεια συνάδελφοι, ποια είναι η επίσημη θέση σας τελικά; Η αποσιώπηση της πραγματικότητας και η αποχή από τις εξελίξεις (όπως και το 1990-93) ή η υιοθέτηση ανθελληνικών θέσεων που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα;

          Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι παρούσα σε οποιαδήποτε νέα εξέλιξη για να τοποθετηθεί και να ενημερώσει άμεσα τη φοιτητική κοινότητα. Δηλώσεις και απόψεις όπως αυτές των συναδέλφων της ΠΚΣ δεν έχουν θέση σε ένα ζήτημα εθνικό, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και συνάδει με την εθνική μας υπόσταση. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορίας και διατύπωσης αντεθνικών θέσεων απ’ όπου κι αν προέρχονται και δηλώνουμε πως παραμένουμε στην πρώτη γραμμή για τη διασφάλιση των εθνικών μας υποθέσεων.

 

Αρχική