Συμπεράσματα που προκύπτουν

Γενικά

Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί στον Αμβρακικό η επιστημονική παρακολούθηση που ξεκίνησε, επειδή προσφέρει αναντικατάστατες πληροφορίες για τα προστατευόμενα στοιχεία και τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών πιέσεων και βοηθά να τεκμηριωθούν οι απαραίτητες διαχειριστικές δράσεις. Η ανάπτυξη ενός προγράμματος παρακολούθησης απαιτεί συγκεκριμένη διαδοχή ενεργειών, ώστε να εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των ζητούμενων στόχων.

Επειδή είναι πρακτικά αδύνατη η συστηματική καταγραφή όλων των παραμέτρων που αφορούν τον Αμβρακικό, η παρακολούθηση εστιάζει σε συγκεκριμένους δείκτες που αντιπροσωπεύουν το σύνολο του φυσικού περιβάλλοντος. Τα πουλιά αποτελούν ικανοποιητικό δείκτη  για την παρακολούθηση στις προστατευόμενες περιοχές και ιδιαίτερα στους υγρότοπους του Αμβρακικού.

 

 

.

                         Περιοχή εφαρμογής                              

Η παρακολούθηση θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ευρύτερη Περιβαλλοντική μελέτη ως "Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου", αντί να περιοριστεί στη Ζώνη Ειδικής προστασίας ή την προτεινόμενη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχει τη-λειτουργικά ενιαία- προστατευόμενη λεκάνη απορροής του Αμβρακικού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετέπειτα υδρολογική διαχείριση.

 

Βραχυπρόθεσμος Συντονισμός                                                    

Το ζήτημα του συντονισμού θα πρέπει να διευθετηθεί από τα επιστημονικά στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, ώστε να μην προκύψει αλληλοεπικάλυψη μελετητών και ερευνητικών ομάδων από διαφορετικούς οργανισμούς. Σε πρώτο στάδιο, θεωρείται ικανοποιητική η δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής από άτομα που διεξάγουν ή έχουν  πρόσφατα διεξάγει έρευνες σχετικές με την παρακολούθηση, τη διαχείριση ή  την προστασία της φύσης στον Αμβρακικό.

  

    

                       Μακροπρόθεσμος συντονισμός                

Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να προσληφθεί ειδικός επιστήμονας που θα κατοικεί στην περιοχή και θα ασχολείται με την οργάνωση, εφαρμογή και σύνδεση της παρακολούθησης με τη διαχείρηση. Ο ειδικός θα συμμετέχει στην παρακολούθηση φυσικό-χημικών παραμέτρων, βλάστησης, χαρτογράφησης οικοτόπων, πουλιών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα διατηρηθεί, για την έρευνα του επιστήμονα και το συντονισμό των ερευνητικών ομάδων

Χρονοδιάγραμμα της παρακολούθησης                              

Κάθε απειλούμενο-προστατευόμενο είδος ή ομάδα πουλιών απαιτεί παρακολούθηση ή και φύλαξη σε συγκεκριμένη περίοδο του έτους

     
                          

 

 

Εθελοντική εργασία                       

Η επιστημονική παρακολούθηση μπορεί να συνεργαστεί με εθελοντικά προγράμματα παρακολούθησης (ορνιθολογικής κ.ά, οργανωμένα από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καλός συντονισμός και σαφείς στόχοι.

Ευαισθητοποίηση                                                                 

Η παρατήρηση πουλιών, εκτός από μέρος της επιστημονικής παρακολούθησης και εργαλείο διαχείρισης, μπορεί να αποτελέσει μέσο ευαισθητοποίησης του κοινού. Είναι επιθυμητό να υπάρχουν στο φορέα διαχείρισης 1-2 άτομα που να ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών και να συμμετέχουν στη συλλογή δεδομένων για την παρακολούθηση. Αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα μικρής ομάδας που θα προωθήσει την ερασιτεχνική   παρακολούθηση πουλιών στον Αμβρακικό. Τα πουλιά είναι δείκτες βιοποικιλότητας και ανοίγουν ένα παράθυρο στην κατανόηση και τη γνώση της τοπικής φυσικής ιστορίας.