Στολίδια Του Αμβρακικού...

Χελώνα Καρέττα

Λαγγόνα

Λιμνοθάλασσες

Αργυροπελεκάνος

Κραυγαετός

Στικταετός

Βαλτόπαπια

Ήταυρος



Θαλάσσια Χελώνα caretta caretta

Αν είστε τυχεροί θα τη δείτε από κοντά!

Ο Αμβρακικός είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει μια χελώνα Καρέτα στο φως της ημέρας!Τα πλουτοπαραγωγικά νερά του Αμβρακικού προσφέρουν λουκούλλεια γεύματα στις θαλάσσιες χελώνες, που έρχονται στον κόλπο για να τραφούν. Αν και υπάρχει στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου, η χελώνα Καρέτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από ρύπανση των νερών και από τον τουρισμό στις παραλίες ωοτοκίας.

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Από τα 7 είδη θαλάσσιων χελωνών, τα 3 συναντώνται στη Μεσόγειο. Η χελώνα Μύδας και η τεράστια Δερματοχελώνα είναι σπάνιες στις θάλασσές μας, ενώ η Καρέτα είναι η μόνη που αναπαράγεται σε ορισμένες ελληνικές παραλίες.

Αν δείτε μια πελώρια χελώνα9ως και 1 μέτρο μήκος, από το κεφάλι ως την ουρά) με πόδια πτερύγια, μάλλον θα είναι μια Καρέτα. Πιο πιθανό είναι όμως ότι θα δείτε μόνο το κεφάλι της να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα.

Χελώνες Καρέτα παρατηρούνται συχνά στον Αμβρακικό. Όμως παρά το ότι κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες ωοτοκίας βρίσκονται στο γειτονικό Ιόνιο Πέλαγος, το είδος δεν ωοτοκεί στις παραλίες του Αμβρακικού. Αλλά τότε τί κάνουν οι χελώνες αυτές στον Αμβρακικό;Κατά μία εκδοχή έρχονται για να χορτάσουν. Κλειστός στα πελαγίσια ρεύματα, αρκετά ρηχός και τροφοδοτούμενος από δυο ποταμούς, ο Αμβρακικός, είναι πλούσιος σε θρεπτικά στοιχεία και ένας καλός ψαρότοπος. Εκτός από τα ψάρια υπάρχουν άφθονα καβούρια και άλλα καρκινοειδή, μέδουσες(τσούχτρες), μαλάκια, σφουγκάρια, αχινοί, όλα αυτά που τρώει μια θαλάσσια χελώνα.

Τις ήσυχες ημέρες νηνεμίας του Απρίλη, Μάη και Ιούνη μπορείτε να δείτε τις χελώνες Καρέτα καθώς βγάζουν το κεφάλι για να κρυφοκοιτάξουν το στεριανό κόσμο μας, στη ρηχή θάλασσα κοντά στη λουρονησίδα της Κορωνησίας.

Από τί κινδυνεύει;

Σήμερα η Καρέτα δεν κινδυνεύει τόσο από το φυσικό εχθρό της, τον καρχαρία, όσο από τους ανθρώπους.Επειδή τρέφεται κυρίως με τσούχτρες και ελάχιστα με ψάρια δεν ανταγωνίζεται τους ψαράδες.Δυστυχώς όμως, πολλές φορές μπλέκεται στα δίχτυα ή άλλα αλιευτικά εργαλεία και βρίσκει το θάνατο από πνιγμό ή από τις προσπάθειες των ψαράδων να σώσουν τα δίχτυα τους. Οι προσκρούσεις σε ταχύπλοα σκάφη μπορεί να είναι θανατηφόρες για τις θαλάσσιες χελώνες.Στον Αμβρακικό έχουν βρεθεί αρκετές τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.Μεγάλος κίνδυνος είναι και η ρύπανση της θάλασσας, αφού συγχέουν τις πλαστικές σακούλες με τις τσούχτρες και, προσπαθώντας να τις καταπιούν, παθαίνουν ασφηξία. Η τουριστική αξιοποίηση παραλιών ωοτοκίας μειώνουν τα χελωνάκια που βγαίνουν από τις φωλιές κάθε χρόνο και αν είναι λιγότερα από τις χελώνες που πεθαίνουν, οι θαλάσσιες χελώνες θα λιγοστεύουν διαρκώς μέχρι να εξαφανιστούν.

Πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε;

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε ένα ζώο που μόλις γεννηθεί φεύγει μακριά, ταξυδεύει σε όλη τη Μεσόγειο και περνούν χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην ίδια παραλία για να γεννήσει; Τουλάχιστον μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα τόπο για να γεννηθεί και να γεννήσει. Για να το καταφέρουμε, θα πρέπει να προστατέψουμε ορισμένες αξιόλογες παραλίες ωοτοκίας. Θα πρέπει να ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε όταν είμαστε επισκέπτες στις παραλίες αυτές. Θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί απέναστι σε ένα ζώο που υπάρχει 150.000.000 χρόνια στον πλανήτη και δεν ξέρει τι είναι τα δίχτυα. Θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά τα απορρίματα με μελετημένους σκουπιδότοπους και τα υγρά λύματα με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τη ρύπανση της θάλασσας. Και θυμηθείτε, το να οδηγείτε ταχύπλοο στις παραλίες-τα νηπιαγωγεία των χελώνων-μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με το να οδηγείτε αυτοκίνητο δίπλα σε ένα σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον "ΑΡΧΕΛΩΝ"-Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας" ή να επισκεφτείτε τη σελίδα www.archelon.gr


ΑΡΧΗ