Χελώνα Καρέττα

Λαγγόνα

Λιμνοθάλασσες

Αργυροπελεκάνος

Κραυγαετός

Στικταετός

Βαλτόπαπια

Ήταυρος



Κραυγαετός Aquila pomarina

Ακούτε τη φωνή του στις βελανιδιές;

Είναι ένας αετός του δάσους που, όμως κυνηγά σε ανοιχτά λιβάδια και υγρότοπους. Η γλυκιά, σφυριχτή κραυγή του "κγιπ, κγιιιπ..." είναι ένασ από τους πιο σπάνιους ήχους που μπορείτε να ακούσετε στην ελληνική φύση. Αυτό το παγκόσμια απειλούμενο είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε;

Ένας αετός μεσαίου μεγέθους, που μοιάζει πολύ με τον Σκικταετό αλλά είναι πιο λεπτός και πιο ανοιχτόχρωμος. Το άνοιγμα των φτερούγων του είναι λίγο πιο μικρό, 145-165 εκατοστά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, παίρνει στους υγρότοπους τη θέση του Σκικταετού που φεύγει για το βορρά.

Ο Κραυγαετός στον Αμβρακικό:
p>Παλιότερα φώλιαζαν αρκετά ζευγάρια στους λόφους και τα παραποτάμια δάση τουτ Αμβρακικού. Όχι πια! Σήμερα, ελάχιστα ζευγάρια φωλιάζουν στη Δυτική Ελλάδα και μόλις ένα στον Αμβρακικό. Στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού, ο Κραυγαετός βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης.

είναι μεταναστευτικός αετός και συνήθως, διασχίζει την Ελλάδα στο ταξίδι του από και προς την Ανατολική Ευρώπη όπου φωλιάζει. Αν και φωλιάζει σε ήσυχα δάση, ψάχνει για την τροφή του στις γόνιμες πεδιάδες, τις υγρές κοιλάδες και τους υγρότοπους. Στα υγρά λιβάδια, τους παραποτάμιους βοσκότοπους και τα έλα με γλυκό νερό του Αμβρακικού, κυνηγάει νερόφιδα, βάτραχουςν και τρωκτικά. Πότε-πότε πιάνει μεγάλα έντομα στο έδαφος. Χρειάζεται δέντρα δίπλα στον υγρότοπο, για να υποπτεύσει για τροφή, να κουρνιάσει με ασφάλεια τη νύχτα, να φωλιάσει την άνοιξη. Μπορείτε να τον δείτε να κάθεται με τις ώρεςν πάνω σε ένα δέντρο εποπτέυοντας την πεδιάδα τριγύρω.

Από τί κινδυνεύει;

Τα καταφύγια του Κραυγαετού, τα δάση, έχουν μειωθεί δραματικά στον Αμβρακικό. Εκχερσώθηκαν τα πεδινά δάση με τις γέρικες βελανιδιές και από τα παρόχθια δάση των ποταμών Λούρου και Άραχθου, απομένουν μόνο μερικές γραμμές από δέντρα και σκόρπιες συστάδες. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η αιτία που σχεδόν εξαφάνισε τους Κραυγαετούς από τον Αμβρακικό. Πολλά φυτοφάρμακα ρίχνονται στα χωράφια και υπάρχει έντονο λαθροκυνήγι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αφρική( όπου ξεχειμωνιάζει) και στη Μέση Ανατολή( από όπου περνάει κατά τη μετανάστευση), αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι Κραυγαετοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις αιτίες αυτές.

Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;

Είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε την επιβίωση ενός αετού που ταξιδεύει σε τόσο μακρινές χώρες. Εκείνο που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε σωστά τον Αμβρακικό ώστε να γίνει για τον Κραυγαετό ένα φιλόξενο σπίτι όπως ήταν άλλοτε. Αυτό μπορούμε να το κατορθώσουμε προστατεύοντας αποτελεσματικά τα δάση που βρίσκονται στους λόφους του Αμβρακικού, ακόμα και αυτά που φαίνονται αραιά και φτωχικά. Είναι απαραίτητο να αποκαταστήσουμε τις παραποτάμιες συστάδες δέντρων, που έχουν αραιώσει υπερβολικά. Τέλος, θα πρέπει να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τους κυνηγότοπους των αετών, τα υγρά λιβάδια και τους υγρότοπους γλυκού νερού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πουλία και την προστασία των σημαντικών βιοτόπων τους, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ή να επισκεφτείτε τη σελίδα www.ornithologi.gr