Χελώνα Καρέττα

Λαγγόνα

Λιμνοθάλασσες

Αργυροπελεκάνος

Κραυγαετός

Στικταετός

Βαλτόπαπια

Ήταυρος



Ήταυρος Botaurus stellaris

Υπάρχει ξωτικό στο βάλτο;

"...είναι ένας βάλτος. Εκεί μέσα κατοικεί ένα φοβερό θηρίο, ο Ήταυρος. Πολλές φορές ακούν γύρω το μούγκρισμά του. Και όταν μουγκρίσει ο Ήταυρος, κάποιο μεγάλο κακό θα έβρει τον τόπο".( Ν.Πολίτης, Παραδόσεις)

Σήμερα ξέρουμε πως ο μυθικός Ήταυρος είναι ένα σπάνιο είδος ερωδιού. στους απέραντους καλαμιώνες του Αμβρακικού τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά ότι ο Ήταυρος φωλιάζει στην Ελλάδα.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε;

Ένας ερωδιός μεγάλος σαν γαλοπούλα και καφεκίτρινος σαν τα ξερά φύλλα! Το απερίγραπτο χρώμα του-όλο κυλίδες και ραβδώσεις-τον κάνει αόρατο όταν στέκεται ακίνητος μέσα στα καλάμια. Ο μόνος τρόπος για να τον δείτε είναι να περιμένετε το σούροπο, που βγαίνει για κυνήγι, ή τα χαράματα στην κούρνια του.

Ο Ήταυρος στον Αμβρακικό:

Στην Ελλάδα οι Ήταυροι έρχονται συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Ωστόσο, στον Αμβρακικό ανακαλύφτηκαν( από το πρόγραμμα Life-Nature:"Conservation Management of Amvrakikos Wetlands:) μερικοί Ήταυροι που μένουν το καλοκαίρι για να φωλιάσουν-η πρώτη απόδειξη ότι το είδος φωλιάζει στην Ελλάδα. Σημαντικές για τον Ήταυρο τοποθεσίε είναι οι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια στο Ψαθοτόπι και το Φιδόκαστρο( δυτικά από την εκβολή του Άραχθου), αλλά και ο τεράστιος καλαμιώνας του Βάλτου της Ροδιάς-ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα!

Τα ήσυχα βράδια και πρωινά της άνοιξης από Φλεβάρη μέχρι μέσα Ιουνίου, ακούγεται στους καλαμιώνες το παράξενο τραγούδι του Ήταυρου. Είναι ένας απόκοσμος νήχος-σαν τα φυσά κάποιος σε αδειανό μπουκάλι-που ακούγεται από χιλιόμετρα μακριά. Μόνο ο αρσενικός Ήταυρος τραγουδάει, για να δηλώσει την κατοχή της επικράτειάς του. Το ίδιο το πουλί εμφανίζεται πολύ σπάνια σε ανοιχτούς τόπους, γιατί είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στους πυκνούς καλαμιώνες και τα πλημμυρισμένα με γλυκό νερό λιβάδια, όπου κυνηγάει ψάρια, βάτραχους, νερόφιδα, υδρόβια έντομα.

Από τί κινδυνεύει;

Ο Ήταυρος χρειάζεται καλάμια για να κρυφτεί και αβαθές γλυκό νερό για να ψαρέψει. Δυστυχώς, οι άνθρωποι συνεχώς αποξηραίνουν κομμάτια από τους παράκτιους υγρότοπους της Ελλάδας. Τα έλη γλυκού νερού, οι παραγωγικοί καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια, ιδανικοί κυνηγότοποι για τον Ήταυρο, έχουν μειωθεί δραματικά. Νέοι δρόμοι και άλλα έργα κατασκευάζονται μέσα στους υγρότοπους και φέρνουν περισσότερους ανθρώπους που ενοχλούν τα πουλιά. Στον Αμβρακικό έχουν επαν\ειλημμένα παρατηρηθεί λαθροκυνηγοί και ένας Ήταυρος σκοτώθηκε χτυπώντας σε καλώδια της ΔΕΗ.

Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;

Για να συνεχίσει να αναπαράγεται, ο Ήταυρος, χρειάζεται μεγάλους παραγωγικούς καλαμιώνες και αδιάσπαστα έλη με γλυκό νερό. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ελών αυτών, πριν να είναι πολύ αργά για τον απειλούμενο Ήταυρο και για πολλά άλλα πουλιά και ζώα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πουλία και την προστασία των σημαντικών βιοτόπων τους, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ή να επισκεφτείτε τη σελίδα www.ornithologi.gr