Σημαντικά Τοπωνύμια στον Αμβρακικό

Παρακάτω περιγράφονται τοποθεσίες του Αμβρακικού που σχετίζονται με την έρευνα της ορνιθοπανίδας

1. Άγιος Γεώργιος: Εντυπωσιακή τοποθεσία κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε μικρή απόσταση από το φράγμα του Λούρου. Από εδώ ξεκινά το ρωμαϊκό υδραγωγείο που εκτεινόταν σε απόσταση 20 χλμ μέχρι την αρχαία Νικόπολη. Τα στενά του Λούρου έχουν μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον (αρπακτικά, δασόβια πουλιά).

2. Αγίος Βαρνάβας-Παραποτάμιο δάσος Φραξιά: Μικρό υδρόφιλο δάσος (60 στρέμματα) από πελώριες ασημόλευκες, φράξους και πλάτανους στο εκκλησάκι του Αγίου Βαρνάβα. Στο πλησιέστερο σημείο της κοίτης του Λούρου, διασώζονται υπολλείμματα από το μεγάλο υδρόφιλο δάσος ("Δάσος του Φραξιά") που μέχρι τη δεκαετία του '60 κάλυπτε περίπου 1000 στρέμματα (εδώ έγιναν αναδασώσεις από το πρόγραμμα Life-Φύση).

3. Αϊ Γεώργη, έλη: Μεγάλη έκταση, στα ανατολικά και νότια της Βίγλας, που περιλαμβάνει περιοδικώς κατακλυζόμενα έλη, λιμναίες εκτάσεις, υλίπεδα, νησίδες κ.ά. Συνορεύει με τις λιμνοθάλασσες Ροδιάς και Τσουκαλιό.

4. Άραχθος, Παραποτάμιο δάσος: Υπολείμματα παραποτάμιου δάσους στην υγρή κοίτη μαίανδρων που έχουν αποκοπεί από τον ποταμό, από τοπ χωριό Κεραμάτες ως το Νεοχώρι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων, μεταξύ τους και-μοναδικές για το βόρειο Αμβρακικό-συστάδες από σκλήθρο.

5. Άρτα, λίμνη: Μικρή τεχνιτή λίμνη δίπλα στην Άρτα, που δημιυργήθηκε με την κατασκευή υδροηλεκτικών φραγμάτων στον Άραχθο. Έχει μεγάλες δυνατότητες για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και η Εληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία παραποτάμιου πάρκου Άρτας στο χώρο αυτόν.

6. Αυλερή, νησίδες: Μικρές νησίδες στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, όπου οι Αργυροπελεκάνοι εγκατέστησαν την αποικία τους μετά την εγκατάλειψη του Βάλτου της Ροδιάς (δεκαετία '70). Τα τελευταία 20 χρόνια, οι νησίδες διαβρώνονται με γρήγορο ρυθμό και ορισμένες έχουν ήδη χαθεί. Το πρόγραμμα Life-Φύση κατασκεύασε δύο τεχνητές νησίδες και ενίσχυσε μια υπάρχουσα. Στα τέλη του '90 η ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ εγκατέστησε κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης που μεταφέρει εικόνες από τις νησίδες στο Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας.

7. Βαλαωρίτης: Η νοτιότερη απόληξη των Θεσπρωτικών Ορέων, εντυπωσιακό μικρό βουνό που υψώνεται απότομα πάνω από την πεδιάδα κατάκλυσης του Λούρου. Έχει εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς στις κορφές και καλύπτεται από αραιά δάση βελανιδιάς και πυκνά δάση πλατύφυλλης δρυός. Το μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον της περιοχής ήταν άγνωστο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα Life-Φύση.

8. Βίγλα, βάλτος: Μεγάλη έκταση με καλλιέργειες και μεγάλα χωράφια, βόρεια από το Μαυροβούνι. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ήταν ένας απέραντος βάλτος που αποστραγγίστηκε από την τάφρο Τ1. Σήμερα, πλημμυρίζει τοπικά το χειμώνα και οι καλαμιώνες ξαναφυτρώνουν σε ορισμένα εγκαταλειμμένα χωράφια.

9. Βουλκαριά, λίμνη: Μεγάλη-και ορνιθολογικώς άγνωστη- λίμνη γλυκού νερού με εκτεταμένους καλαμιώνες, στην Ακαρνανία.

10. Γελαδάρια:Σημείο στη λουρονησίδα της λιμνοθάλασσας Τσουκαλιό, με εκτεταμένο αλμυρόβαλτο προς την Αυλερή και ιλύπεδα προς τη θάλασσα. Πολύ αξιόλογη θέση για τα μεταναστευτικά χαραδριόμορφα και άλλα παρυδάτια.

11. Δελταϊκή πεδιάδα Λούρου-Άραχθου: Η πεδιάδα νότια της Άρτας, που δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις των δύο ποταμών.

12. Ζάλογγο, βουνά: Πολυσχιδής οροσειρά (υψόμετρο 849μ.) δυτικά του Λούρου. Χαρακτηρίστηκε Σημαντική περιοχή για τα πουλιά, αλλά αφαιρέθηκε από τη νέα έκδοση του καταλόγου, λόγω έλλειψης στοιχείων. Η παρακολούθησή του έδειξε πως είναι περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τον Κραυγαετό και άλλα απειλούμενα είδη.

13. Ζηρός, λίμνη: Εντυπωσιακή καρστική λίμνη (με έκταση περίπου 800 στρέμματα), βόρεια της Φιλιπιάδας. Δίπλα στη λίμνη σώζεται μεγάλο μοναστηριακό δάσος πλατύφυλλης δρυός (ονομάζεται "Δάσος της Ρωμιάς").