Σημαντικά Τοπωνύμια στον Αμβρακικό

Παρακάτω περιγράφονται τοποθεσίες του Αμβρακικού που σχετίζονται με την έρευνα της ορνιθοπανίδας (συνέχεια)

15. Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου Αμβρακικού: Η ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού, όπου θα επικεντρωθούν οι δραστηριότητες παρακολούθησης και διατήρησης. Για πιο εύκολη οριοθέτηση, έχει όρια κατά μήκος δρόμων. Δεν περιλαμβάνει ολόκληρες τις λεκάνες απορροής αλλά μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται κοντά στον Αμβρακικό.

16. Καλογήρου, γέφυρα: Στη διασταύρωση των δρόμων προς Ιωάννινα, Άρτα και Πρέβεζα. Δίπλα στη διασταύρωση υπάρχουν μικρές τεχνητές λίμνες, που δημιουργήθηκαν μετά την εξόρυξη αργίλλου.

17. Καμάκια, νησίδες: Σχετικά μεγάλες νησίδες στη λιμνοθάλασσα Λογαρού, όπου υπάρχει αποικία Αργυροπελεκάνου από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Η νησίδα Βαθιά, η πρώτη που αποικίστηκε από τους Αργυροπελεκάνους, έχει πια καταστραφεί από τη διάβρωση.

18. Κατάφουρκο, λιμνοθάλασσα: Μικρή λιμνοθάλασσα κοντά στην εκβολή του ποταμού Κρικαλιώτη, που εσφαλμένα αναφέρεται και ως "λιμνοθάλασσα Ανοιξιάτικου".

19. Κορωνησία: Μικρός οικισμός με λιμανάκι, σε τρεία μικρά ασβεστολιθικά νησιά που ενώνονται με λουρονησίδες και χωρίζουν τη λιμνοθάλασσα Λογαρού και τη μικρή λιμνοθάλασσα Σακουλέτσι από τη θάλασσα. Το Σακουλέτσι και τα αλμυρά υλίπεδα συγκεντρώνουν πολλά μεταναστευτικά παρυδάτια. Παλιά λεγόταν "Κορακονησιά". Κοντά στην Κορωνησία υπάρχουν και άλλες βραχονησίδες, η μεγαλύτερη από τις οποίες περιέχει μια μικροσκοπική λιμνοθάλασσα.

20. Κόφτρα-Παλιομπούκα, λιμνοθάλασσες: Τρεία ξεχωριστά ιχθυοτροφεία, με την κόφτρα στα δυτικά, τον Καλόγερο στο μέσο και την Παλιομπούκα στα ανατολικά. Υπάρχει παρατηρητήριο με καλή θέα πάνω στο σπίτι των ψαράδων του συνεταιρισμού.

21. Κοψάς: τοποθεσία στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, νότια από τη Νέα Βίγλα και τα έλη του Αϊ Γεώργη.

22. Λιμνοθάλασσα Λιμένη: Ανοιχτή λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται από έναν πολύ στενό μυχό, δυτικά του κάστρου της Βόνιτσας. Τροφοδοτείται από μεγάλες πηγές και περιέχει εκτεταμένα υγρά λιβάδια και καλαμιώνες.

23. Λουρονησίδες Λιμνοθαλασσών: Μακρόστενες λωρίδες γης που χωρίζουνη τις λιμνοθάλασσες από τη θάλασσα. Στο βόρειο Αμβρακικό, αποτελούνται συνήθως από θραύσματα βενθικών μαλακίων και σχηματίζουν μοναδικές ολόλευκες οστρακοπαραλίες. Τα τελευταία 15 χρόνια διαβρώνονται εξαιτίας των ανθρωπογενών υδρολογικών αλλαγών.

24. Πεδιάδα κατάκλυσης Λούρου: Η πεδιάδα περιλάμβανε άλλοτε όλη την περιοχή που πλημμύριζε εποχιακά, δηλαδή το βάλτο της Ροδιάς και μια φαρδιά ζώνη κατά μήκος του Λούρου. Ζώνη πλημμυρών Λούρου ονομάζεται σήμερα η στενή ζώνη που είναι εγκιβωτισμένη ανάμεσα στα αντιπλημμυρικά αναχώματα του Λούρου. Η ζώνη πλημμυρών περιλαμβάνει τοποθεσίες με τεράστιο ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Οι ονομασίες "Πεδιάδα κατάκλυσης Λούρου" και "ζώνη πλημμυρών Λούρου" δημιουργήθηκαν πρόσφατα από τους ορνιθολόγους του προγράμματος Life-Φύση

25. Μάζωμα: Κλειστή λιμνοθάλασσα μεσαίου μεγέθους, δίπλα στην αρχαία Νικόπολη.

26. Μαυροβούνι: Μακρόστενο ασβεστολιθικό βουνό στη βορειοδυτική πλευρά της λιμνοθάλασσας Ροδιάς.

27. Μπούκα, βάλτος: Παράκτιο έλος με ίχνη μιας ρηχής παράκτιας λιμνοθάλασσας, βόρεια της Αμφιλοχίας.

28. Παλιοπόταμος Άραχθου: Μακρόστενη ελώδης λίμνη με σειρές από υγρόφιλα δέντρα, σημαντική για τα αρπακτικά.

29. Πέτρα, ανάχωμα: Το αριστερό ανάχωμα στον ποταμό Λούρο, από τη γέφυρα του Αγίου Σπυρίδωνα ως την εκβολή.

30. Πλαματερό: Αβαθής λιμνοθάλασσα ανάμεσα στις εκβολές Βωβού και Άραχθου, που περιέχει τους μεγαλύτερους λασπότοπους στον Αμβρακικό. Παρατηρούνται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις χαραδιόμορφων και ερωδιόμορφων πουλιών στον Αμβρακικό. Πρόσβαση από το Κομμένο.

31. Προφήτης Ηλίας: Μικρό αλλά απόκρημνο βουνό βόρεια του χωριού Πέτρα. Μεγάλο μέρος του βουνού ανήκει στην Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Πρέβεζας, που εφαρμόζει πρόγραμμα αναδάσωσης σε τμήμα του βουνού.

32. Ροδιά, βάλτος: Πολύ μεγάλος βάλτος (περίπου 27000 στρέμματα), που περιέχει τον μεγαλύτερο καλαμιώνα στην Ελλάδα και τροφοδοτείται από δεκάδες καρστικές και αλλουβιακές πηγές. Άλλοτε, κατακλυζόταν κάθε χρόνο από τα πλημμυρικά νερά του Λούρου. Σήμερα έχει απομονωθεί από το Λούρο (με την κατασκευή του αναχώματος της Πέτρας) και τα νερά του τείνουν να γίνουν υφάλμυρα με αποτέλεσμα να αραιώνει ο άλλοτε πυκνός καλαμιώνας. Μέσα στο βάλτο υπάρχουν δεκάδες λίμνες, με υφάλμυρο ή γλυκό νερό. Η ονομασία "Βάλτος της Ροδιάς" είναι πρόσφατος (π0αλαιότερες ονομασίες: Γλυκόβαλτος, Βάλτος της Στρογγυλής, Βάλτος της Πέτρας, Βάλτος).

33. Σαλαώρα, λόφος: Λουρονησίδες συνδέουν με τη στεριά το πρώην ασβεστολιθικό νησί. Μονοπάτι συνδέει το ξύλινο παρατηρητήριο για τα πουλιά που βρίσκεται στην κορυφή με το Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας που βρίσκεται στην ακτή και λειτουργεί ως ερευνητικός σταθμός για τους ορνιθολόγους.

33. Στρογγυλή: Μικρός ασβεστολιθικός λόφος που σχηματίζει χερσόνησο στα νότια της Στρογγυλής. Η ονομασία είναι πρόσφατη-το πραγματικό όνομα πρέπει να ήταν "λόφος Αγίας Αικατερίνης", από το ομώνυμο παλιό μοναστήρι).

34. φιδόκαστρο, υγρότοπος: Σύμπλεγμα φυσικών και τεχνητών υγροτόπων, ανάμεσα στο δέλτα Άραχθου και τη λίμνη Λογαρού, που περιλαμβάνει καλαμιώνες σε εγκαταλειμμένα κρατικά ιχθυοτροφεία και σε ορυζώνες πλημμυρισμένους από τα νερά των 79 αρτεσιανών γεωτρήσεων. Η ονομασία χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του προγράμματος Life-Φύση. Η σημερινή οριθέτηση της περιοχής συμπίπτει με τη Ζώνη Α2 της ΕΠΜ (Περιοχή ειδικής διαχείρησης υδάτων).