Ο ΗΧΟΣ, από την οικολογία έως την μουσική...


Η αναζήτηση των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των οικοσυστημάτων και του ήχου είναι ένα  ερευνητικό πεδίο που άρχισε να αναπτύσσεται περίπου πριν από τρεις δεκαετίες. Ο σχετικά νέος τομέας της Ακουστικής Οικολογίας δημιουργήθηκε σε ένα πρώτο επίπεδο ως αποτέλεσμα της ανάγκης περιστολής της ηχορρύπανσης και σε ένα δεύτερο, εξαιτίας του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για  πραγματοποίηση ποιοτικών εκτιμήσεων ως προς την επίδραση του ήχου στη διαμόρφωση των γενικών και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των βιοσυστημάτων.  Έτσι, ο ήχος που δημιουργείται σε ένα οικοσύστημα ή που διαδίδεται μέσα σ' αυτό γίνεται αντικείμενο συστηματικής μελέτης από ερευνητές προερχόμενους από ένα πλατύ φάσμα ειδικοτήτων που μπορεί να εκτείνεται  από την οικολογία ως τη μουσική. >>>>

Στόχος του Συνεδρίου

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η οριοθέτηση του νέου, για τον ελληνικό χώρο, ερευνητικού πεδίου της Ακουστικής Οικολογίας, καθώς και η παρουσίαση του έργου που έχει παραχθεί στο πεδίο αυτό.

Θεματολογία του Συνεδρίου

Το "1ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας" θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το διήμερο 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2007 και θα περιλαμβάνει συνεδρίες επιστημονικών ανακοινώσεων, συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής και άλλες εκδηλώσεις. Οι θεματικοί τομείς του συνεδρίου είναι:


1. Οικολογία και ηχητικό περιβάλλον
2. Ηχητικό περιβάλλον και παράγοντες υποβάθμισής του
3. Μεθοδολογία Έρευνας Ηχοτοπίων
4. Ψηφιακές μέθοδοι ανάλυσης ηχητικού περιβάλλοντος
5. Ηχητικό περιβάλλον και μουσική
6. Ηχητικό περιβάλλον και ψυχολογία
7. Ηχητικό περιβάλλον και παιδαγωγική
8. Ηχητικό περιβάλλον και αρχιτεκτονικός&πολεοδομικός σχεδιασμός
9. Aκουστική Oικολογία και ψηφιακή τεχνολογία
10. Σύνθεση ηχοτοπίων


Καλεσμένοι στο συνέδριο θα είναι ο R. Murray Schafer, θεμελιωτής της έρευνας του ηχητικού περιβάλλοντος και ο Nigel Frayne, πρόεδρος του World Forum for Acoustic Ecology.