Χελώνα Καρέττα

Λαγγόνα

Λιμνοθάλασσες

Αργυροπελεκάνος

Κραυγαετός

Στικταετός

Βαλτόπαπια

Ήταυρος



Στικτααετός Aquila clanga

Υπάρχουν αετοί στο βάλτο;

Αετοί δε ζουν μόνο στα ψηλά βουνά. Στον υγρότοπο του Αμβρακικού, το καταχείμωνο μπορείτε να δείτε το σκουρόχρωμο Στικταετό να ανεμογλιστράει( να πετάει χωρίς να κινεί τα φτερά του) πάνω από τους καλαμιώνες και τους λόφους και τη νύχτα να κουρνιάζει σε παραποτάμιες συστάδες δέντρων. Είναι από τους πιο σπάνιους αετόυς στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε;

Όταν πετάει μακριά φαίνεται μικρός και μαύρος, αλλά το άνοιγμα των σκούρων καφέ φτερούγων του φτάνει τα 160-175 εκατοστά. Μοιάζει αρκετά με τον Κραυγαετό, αλλά βρίσκεται στην Ελλαδα μόνο το χειμώνα, είναι μεγαλύτερος από αυτόν και πιο ογκώδης. Είναι ένα γεροδεμένο πουλί με πιο φαρδιές φτερούγες και πιο κοντή ουρά από τον βουνίσιο Χρυσαετό. Τα άσπρα στίγματα, που δίνουν στο Στικταετό το όνομά του, υπάρχουν μόνο στα ανήλικα πουλία.

Ο Στικταετός στον Αμβρακικό:

Ο Στικταετός είναι στενά δεμένος με τους υγρότοπους. Περισσότερα από 6 τέτοια πουλιά-τα περισσότερα ανήλικα-περνούν το χειμώνα τους στον Αμβρακικό, που συντηρεί έναν από τους πιο αξιόλογους πληθυσμούς στην Ελλάδα!

Οι Στικταετοί φθάνουν εδώ τον Οκτώβρη και ο τελευταίος φεύγει για την Αφρική στα τέλη Μάρτη ή αρχές Απρίλη. Συνηθίζουν να κυνηγούν υδρόβια πουλιά στους καλαμιώνες του βάλτου της Ροδιάς και στο δέλτα του Άραχθου. Στέκονται συχνά στα αναχώματα και στις καλλιέργειες για να πιάσουν ποντίκια και μεγάλα έντομα. Έχουν πάντοτε τα μάτια τους ανοιχτά για νεκρά ζώα ή πληγωμένα πουλιά, στους βοσκότοπους και τους γύρω λόφους.

Κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα για να περάσουν τη νύχτα, προτιμώντας τους ήσυχους λόφους, τις δυσπρόσιτες παραποτάμιες συστάδες δέντρων, τις απόμερες ομάδες δέντρων μακριά από τα χωριά του κάμπου.

Από τί κινδυνεύει;

Ο Σκικταετός κινδυνεύει κυρίως από αυτά που τρώει. Επειδή τρώει ψοφίμια, κινδυνεύει από τα δηλητηριασμένα δολώματα για τις αλεπούδες. Καθώς τρέφεται στις καλλιέργειες, μπορεί αν δηλητηριαστεί από τα ισχυρά φυτοφάρμακα. Μαζί με τα πληγωμένα ή νεκρά πουλιά καταβροχθίζει και τα μολυβένια σκάγια των κυνηγών, με αποτέλεσμα να παθαίνει χρόνια δηλητηρίαση από μόλυβδο. Αλλά και το λαθροκυνήγι, που δυστυχώς συνεχίζεται, είναι απειλή για τους αετούς που κυνηγούν πετώντας χαμηλά. Σήμερα, που έχουν απομείνει λίγοι Στικταετοί, ο θάνατος ενός και μόνο ατόμου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιβίωση του είδους.

Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε;

Το χειμώνα, οι Στικταετοί συνηθίζουν βέβαια να τρέφονται σε άδεντρους υγρότοπους και καλλιέργειες, αλλά έχουν ανάγκη από μεγάλα δέντρα για να εποπτεύουν τη γύρω περιοχή και να διανυκτερεύουν με ασφάλεια. Αν δείτε αετό καθισμένο σε δέντρο, μην τον ενοχλήσετε. Σκεφτείτε, μπορεί να είναι ένας από τους ελάχιστους Στικταετούς του Αμβρακικού!