«Ήχος, Φύση και Δημιουργία στη Μουσική Εκπαίδευση»

Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής 2013

27-28-29-30 Ιουνίου 2013

 

Αρχική

Πρόγραμμα

Περιγραφή Σεμιναρίων

Διδάσκοντες

Εγγραφή

Διαμονή Όροι και Προϋποθέσεις Πληροφορίες Φωτογραφίες
Φωτογραφίες

Διδάσκοντες

 

Carole de Haut- Darwiche
GMVL (Groupe Musiques Vivantes de Lyon- France) - Listening Cities

Τζίνα Γιωτάκη
Η Τζίνα Γιωτάκη είναι ανθρωπολόγος-ιστορικός χορού και χορογράφος. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Coventry με υποτροφία από το ίδιο πανεπιστήμιο όπου διδάσκει κατά διαστήματα. Ήταν διδάσκουσα στο Liverpool John Moores University όπου δίδασκε σειρά μαθημάτων και ήταν υπεύθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση και το συντονισμό των δημιουργικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ομάδας σύγχρονου χορού JMUpStart. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον βασίζεται στην ολιστική και ανθρωπολογική προσέγγιση του χορού και της κίνησης. Ασχολείται με τη συγγραφή μιας εθνογραφικής ιστορίας της μεθόδου Body-Mind Centering® και εξετάζει την ανάπτυξη των μεθόδων σωματικής εκπαίδευσης (somatic education) ως κοινωνικό κίνημα που επηρέασε την εκπαίδευση των σύγχρονων χορευτών στην Αγγλία μέσα από φιλοσοφική προσέγγιση και πρακτική έρευνα. Ο τίτλος της ως παιδαγωγός σωματικής κίνησης (Somatic Movement Educator) είναι αναγνωρισμένος από το διεθνή οργανισμό για την Αγωγή και Θεραπεία μέσω της Σωματικής Κίνησης. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Liverpool John Moores University από το τμήμα BA (Hons) Community Dance (2000) με ειδίκευση στη χορογραφία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις σπουδές χορού (MA Dance Studies) το 2002 από το πανεπιστήμιο του Surrey. Το ερευνητικό της έργο και οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα με θέματα που αφορούν: παιδαγωγικά ζητήματα για το χορό στην εκπαίδευση, την εφαρμογή και συμβολή του δημιουργικού χορού στο μαθησιακό περιβάλλον των παιδιών, την ανάπτυξη του Χορού για την Κοινότητα (Community Dance) στην Ελλάδα, κριτικές και αναλύσεις χορογραφικών έργων κ.ά. Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί ως διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως επιμορφώτρια του Προγράμματος ʽΜελίναʼ των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας και ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Επαγγελματικές Σχολές Χορού. Επί σειρά ετών, ήταν συντάκτρια του περιοδικού Χορός και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Χορού και Ρυθμικής. Σήμερα διδάσκει εύρος μαθημάτων τα οποία περιλαμβάνουν κινητικό αυτοσχεδιασμό, χορογραφία, σύγχρονο χορό, ανθρωπολογία και ιστορία χορού ως μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την έρευνα στο χορό και σωματική εκπαίδευση (somatic education).

Ζωή Διονυσίου
Η Ζωή Διονυσίου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Παιδαγωγική (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, ΑΠΘ) και Μουσική (Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στη Μουσική Παιδαγωγική από το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2008 δημιούργησε το «Πρόγραμμα Μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια» που προσφέρει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ιατροχειρουργική Εταιρία Κέρκυρας στην τοπική κοινωνία. Έχει εργαστεί στη δημιουργία και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής για παιδιά σε μουσεία και βιβλιοθήκες (Μουσείο Διονυσίου Σολωμού Κέρκυρας, Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Κέρκυρας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, κλπ.). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την επίδραση της μουσικής σε βρέφη και νήπια, τη διδασκαλία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην εκπαίδευση, την εκμάθηση μουσικής εντός και εκτός του σχολικού χώρου, την τυπική και άτυπη μάθηση, τη σύνδεση της μουσικής με άλλες τέχνες, την εκπαίδευση εκπαιδευτικών μουσικής, κ.ά. Από το Μάρτιο του 2012 έχει ιδρύσει την Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων «Ανέβα μήλο - Kατέβα ρόδι» που αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και παρουσιάζει δείγματα της ελληνικής προφορικής λαϊκής μουσικής παράδοσης μέσα από τραγούδια, δρώμενα και αφηγήσεις παραμυθιών.

Iωάννα Eτμεκτσόγλου
H Iωάννα Eτμεκτσόγλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Iλλινόις (Oυρμπάνα, H.Π.A.), από όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη μουσική παιδαγωγική και διδακτορικό (Ph.D) στη Μουσική Ψυχολογία με έμφαση στην εκπαίδευση (1992). Αργότερα σπούδασε μουσικοθεραπεία (Μ.Α. 2007) στο Anglia Ruskin University (Cambridge, Αγγλία). Aπό το 1995 εργάζεται στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μουσική ψυχολογία, μουσική για την ειδική αγωγή, εκπαιδευτική ψυχολογία για μουσικούς καθώς και εισαγωγικά μαθήματα μουσικοθεραπείας. Στον τομέα της εκπαιδευτικής ψυχολογίας με επίκεντρο τον ήχο και τη μουσική, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία, πιλοτική χρήση και αξιολόγηση αναπτυξιακά και πολιτισμικά κατάλληλου διδακτικού υλικού. Πειραματίζεται με διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες βασίζονται στην ανακάλυψη και επεκτείνουν τη διδασκαλία σε πλαίσια εκτός τάξης. Οι προσεγγίσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών, στην καλλιέργεια της ακουστικής τους αντίληψης και στην ανάπτυξη ικανοτήτων και κινήτρων για εκτίμηση του περιβάλλοντος μέσω των ήχων.

Κατερίνα Τζεδάκη
Η Κατερίνα Τζεδάκη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, σπούδασε μουσική στην Αθήνα (1984-1991) με τους Ι. Ιωαννίδη, Σ. Βασιλειάδη και Δ. Καμαρωτό και υπήρξε συντονίστρια του Εργαστηρίου Μουσικής Πληροφορικής του Προγράμματος Ψυχοακουστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη IPSA (1994-2000). Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ηλεκτροακουστική μουσική σύνθεση στο City University (MA, 2002) και στο Πανεπιστήμιο De Montfort (PhD, 2012) με τον Simon Emmerson. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ HYPERLINK "http://www.essim.gr/" \n _blankhttp://www.essim.gr) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας ( HYPERLINK "http://www.akouse.gr/" \n _blankhttp://www.akouse.gr). Η μουσική της έχει παρουσιαστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτήν την περίοδο διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης.